Agenda

De volgende (openbare) lezingen staan momenteel gepland:

  • Het Westen in zeven basiswaarden (28 juni 2022, Univ. Nijmegen)
  • De wereld verklaard vanuit de lucht (5 juli 2022, Univ. Tilburg)
  • Het Westen in zeven basiswaarden (12 juli 2022, VU Amsterdam)

Univ. Nijmegen, 28 juni 2022 / VU Amsterdam, 12 juli 2022:
Het Westen in zeven basiswaarden

In één dag maakt u kennis met zowel de westerse geschiedenis als het westerse denken aan de hand van zeven basiswaarden. Een fascinerende dag vol revolutionaire ontdekkingen, hartstocht en rede.

Zeven basiswaarden lopen we een voor een langs: geloofsvertrouwen, eer, redelijkheid, vooruitgang, gelijkwaardigheid, authenticiteit en betrokkenheid. Abstracte noties, zo op het eerste gezicht, maar in de westerse geschiedenis werden zij maar al te concreet. Hele samenlevingen werden opgebouwd en afgebroken omwille van deze ideeën, en steeds weer werd er iets nieuws en waardevols ontdekt. Het zal ons langs de antieke Grieken voeren, langs de ridders en aristocraten van het Middeleeuwen, langs de moderne wetenschap en het Romantische levensgevoel, om tenslotte uit te komen bij de hebbelijkheden van het heden.

Genoeg om zowel ons verleden als onszelf wat beter te leren kennen. Genoeg ook voor een tikkeltje meer grip op het rumoer waarin het Westen zich momenteel bevindt.

Universiteit Tilburg, 5 juli 2022:
De wereld verklaard vanuit de lucht

Pak er een paar satellietfoto’s bij en het wordt al snel duidelijk hoe bergen en oceanen, delta’s en zoetwatermeren, tropen en woestijnen de weg van de mens kunnen banen en blokkeren. Tijdens deze studiedag trekken wij van werelddeel naar werelddeel, op zoek naar aanwijzingen in het landschap die ons kunnen helpen de geschiedenis en huidige wereld beter te begrijpen.

We zullen zien dat een blik vanuit de lucht het ene voorspelbaar en het andere verrassend maakt. Wat schonk de natuur (wel en niet) aan de verschillende werelddelen, en hoe deden de mensen er (wel en niet) hun voordeel mee? Waar klonterden mensen samen en waarom daar? Wie grepen de macht en waarom zij? En welke ontdekkingen maakten dat natuurlijke barrières ineens verdwenen waren?

Later op de dag is er vooral aandacht voor het huidige wereldtoneel. We blijven zoeken naar de kansen en belemmeringen die het landschap ons toont. Waar weet de mens zijn zin door te drijven en waar laat de planeet haar tanden zien? Waar liggen de schatten van de bodem en wie profiteert ervan? En waar worden de economische kaarten door veranderingen in de natuur en het klimaat opnieuw geschud?

Een verkenning van het menselijk gewoel vanuit de lucht.