Agenda

De volgende (openbare) lezingen staan momenteel gepland. Stuur vooral een email naar info[at]evertjanouweneel.nl indien u Evert Jan Ouweneel voor een eigen lezing wilt boeken.

  • De goddelijk enthousiaste mens (14 april 2024, PKN, Emmakerk Soest)
  • Wereldgeschiedenis & wereldkwesties (16/23 april 2024, Univ. Tilburg)
  • Heeft Europa nog het christendom nodig? (19 april 2024, Symposium)
  • De wereldgeschiedenis in een dag (20 april 2024, VU Amsterdam)
  • China in een dag (21 juni 2024, Universiteit Tilburg)
  • Hoe overleef ik deze wereld? (24 juli 2024, New Wine Zomerconf.)
  • Wie gelooft er nog in de mens? (24 juli 2024, New Wine Zomerconf.)
  • De spirituele mens (16 augustus 2024, Vrije Universiteit Amsterdam)
  • Westerse filosofie in een dag (16 november 2024, VU Amsterdam)

Vrije Universiteit Amsterdam, 16 november 2024:
Westerse filosofie in één dag

Vijfentwintig eeuwen Westerse wijsbegeerte heeft ons een prachtig gereedschapskistje opgeleverd waarmee wij de grote levensvragen te lijf kunnen gaan. Immanuel Kant vatte deze vragen al eens als volgt samen: Wat kan ik kennen? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Daar gaan wij deze dag mee aan de slag. Het zal geen droge opsomming worden van een eindeloze rij abstracte beweringen, maar een fascinerende reis langs een bonte verzameling filosofen: van ‘systeemdenkers’ als Plato en Hegel die alles proberen te vangen in één plaatje, tot ‘therapeuten’ als Wittgenstein en Lyotard die ons vooral proberen te helpen met het ophelderen van problemen, tot ‘predikers’ als Kierkegaard en Nietzsche die ons vlijmscherp wijzen op onze eigen hebbelijkheden. Een dag vol bijzondere inzichten en mogelijke invalshoeken die u zomaar zouden kunnen helpen in de omgang met uw eigen levensvragen. Een dag waarmee u, met andere woorden, alleen maar uw voordeel kunt doen.


PKN Soest, 14 april 2024:
De goddelijk enthousiaste mens

Waar halen wij de kracht vandaan om de tegenkrachten in ons leven te weerstaan? Dat is de vraag waar de oude Grieken zich al mee bezighielden. Zij bedachten het woord ‘enthousiasme’, wat letterlijk betekent: ‘in goddelijke vervoering zijn’. Datzelfde enthousiasme valt ook te lezen in het Bijbelboek Genesis. Daar wordt de mens Gods adem in de neus geblazen, met als gevolg dat de mens niet alleen een geestelijk maar ook begeesterd wezen wordt. Geen nadruk op kennis en kiezen maar op een enthousiasme dat ons in staat stelt vast te houden aan dingen die er écht toe doen. Een waardevolle gedachte die ons nog altijd verder kan helpen in onze tijd. Hoe de ‘goddelijke vervoering’ vast te houden in een leven dat vol zit met keuzestress, afleiding, teleurstelling en prestatiedruk?

Wanneer: zondagavond 14 april van 19.30 uur – 21.30
Waar: in de Emmakerk Soest (Park Vredehof 2).
Entree: 7,50 pp incl. koffie/thee, te betalen bij binnenkomst.