Agenda

De theatercolleges van Evert Jan Ouweneel in Theater Figi (Zeist) zijn inmiddels een begrip in Nederland. Al heel wat jaren weet deze cultuurfilosoof (te) grote onderwerpen als de wereldgeschiedenis, wereldreligies en wereldtrends in één avond helder samen te vatten. Dit keer pakt hij het anders aan en richt hij zich op het verhaal van de mens. Nog steeds vormen de grote onderwerpen het decor van zijn verhaal, maar nu stelt hij de vraag: wat doet het leven met ons, en wat doen wij met het leven?

SEMINARS IN SEIZOEN 2017-2018

Wo 15 nov 2017: ‘Het verhaal van de strijdende mens’
Met de landbouw verscheen de stad en met de stad verscheen de ideologie die uitlegde waarom de één de baas is en de ander niet. De rest is geschiedenis… In één avond vertelt cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel u het verhaal van de strijdende mens die van 5000 jaar beschaving een eindeloze competitie wist te maken. Een testosteronverslag wordt het zeker, maar competitie kan ook verrassend uitpakken, zo laat dezelfde geschiedenis zien.

Wo 13 dec 2017: ‘Het verhaal van de blozende mens’
Weinig zaken drijven de mens tot zulke grootse daden en kunnen zo rampzalig uitpakken als de menselijke hang naar eer. Nog niet zo lang geleden begonnen wij ieder mens dezelfde waardigheid toe te schrijven om verlost te zijn van al die vorsten die ten onrechte onze eer opeisten. De hang naar glorie (of simpelweg een welgemeend compliment) is echter niet verdwenen. In één avond alles over de ‘blozende’ mens die zowel gelijk als ongelijk wil zijn aan de rest.

Wo 7 feb 2018: ‘Het verhaal van de spirituele mens’
Sinds mensenheugenis verlangt de mens naar méér dan wat deze aarde te bieden heeft. Dat was al zo bij degenen die de goden aanriepen in tijden van tegenspoed. Maar ook in tijden van voorspoed kan een mens het gevoel bekruipen dat er ‘meer is’: iets waarnaar wij blijven verlangen ook als alles zou moeten kloppen. In deze seminar vanuit diverse levensbeschouwingen de contouren van dit verlangen, én het verzet ertegen.

Wo 7 mrt 2018: ‘Het verhaal van de kwetsbare God’
Onder alle goden die wij in religies tegenkomen is de bijbelse God een uitzonderlijk figuur. Terwijl hij onomwonden claimt de Allerhoogste te zijn, toont hij zich tegelijk opvallend kwetsbaar en afhankelijk van de mens. Andere goden eisen dat de mens hen vertrouwt, maar deze God doet zijn uiterste best ons vertrouwen te wínnen. In één avond wordt u op verrasende wijze door de bijbel geleid, het boek dat als geen ander onze cultuur heeft bepaald.

Wo 4 apr 2018: ‘Het verhaal van de westerse mens’
In Noordwest Europa kwam de westerse beschaving maar langzaam op gang. Zodra echter de ploeg zijn weg vond door de klei ging het snel. Er ontstond iets dat de basis ging vormen voor kapitalisme, democratie en protestantisme: een mentaliteit waarin het contract belangrijker werd dan de familie. In één avond zowel de opmars van het Westen in de afgelopen eeuwen als de ‘perfect storm’ waarin het nu verkeert.

Wo 9 mei 2018: ‘Het verhaal van de laatste mens’
Na 5000 jaar van beschaving dient zich in onze tijd een nieuw soort mens aan: de geëmancipeerde burger die in een wereld vol planetaire kwesties is terechtgekomen en met wat biotechnologie net zo lang kan knutselen aan zichzelf totdat de mens iets anders is geworden… In één avond de grote kwesties die nu spelen en die ons voor uitdagingen plaatsen die geen mens in de geschiedenis ooit op zijn bordje kreeg.

Laat u in zes avonden bijpraten over veelkleurig mens-zijn in een almaar veranderende wereld. Over de strijdende mens die van de geschiedenis een eindeloze competitie maakt. Over de blozende mens die zowel gelijk als ongelijk wil zijn aan de rest. Over de spirituele mens die naar méér blijft verlangen dan de aarde te bieden heeft, en over de westerse mens die met een uniek erfgoed de macht greep, maar inmiddels in woelige wateren verkeert. Halverwege de serie maakt de filosoof een overmoedig uitstapje en waagt hij zich aan het verhaal van de kwetsbare God, ontleend aan het invloedrijkste boek van onze beschaving: de bijbel. De laatste avond is gewijd aan de ‘laatste’ mens die zich inmiddels aandient: de geëmancipeerde mens die in een wereld vol planetaire kwesties is terechtgekomen,
en met wat biotechnologie net zo lang kan knutselen aan zichzelf totdat de mens iets anders is geworden…

Losse kaarten: €29,50 / Serie-abonnement 2017-2018:  €140,-

KLIK HIER VOOR KAARTEN